Ассоциация философского искусства

Ассоциация Философского Искусства

ГлавнаяОб АссоциацииФилософияАфоризмотерапияНовый сайтФорум
АФИ-почта
Забыли пароль? Запомнить меня
СВЕТЛАНА КРЫЛОВА НАЗИП ХАМИТОВ "ПСИХОЛОГИЯ НА КРАСИВАТА ЖЕНА"
ВСЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ЧЛЕНОВ АФИ НА ИНОСТРАННЫХ ЯЗЫКАХ

 

      

 СВЕТЛАНА КРЫЛОВА

 НАЗИП ХАМИТОВ

 

 ПСИХОЛОГИЯ НА КРАСИВАТА ЖЕНА

                      Книга "ПСИХОЛОГИЯ КРАСИВОЙ ЖЕНЩИНЫ"

на болгарском языке

                        Фрагменты книги                        

Психология женщины - это всегда тайна. Психология же красивой женщины -тайна вдвойне.

Опираясь на практику андрогин-анализа - уникального метода глубинной коррекции отношений мужчины и женщины - Светлана Крылова и Назип Хамитов описывают драматические судьбы красавиц и дают практические советы как преодолевать комплексы и быть счастливыми.

УВОД КРАСОТАТА НА ЖЕНАТА: ЩО Е ТО?

 

И тъй, какво е красота? Защо е тя обожествена? Съдина празна? Или пламък е, бликащ в съда ?

Е. Заболотски

1

Какво е красивата жена? На този въпрос отговаряме не според разума, а в зависимост от чувствата си. Разумът е безпомощен и често пъти изрича банални афоризми от типа на: "Да се родиш не красива, а щастлива", които в действителност са само начин да се потушава завистта.

Сложността да осъзнаваме красотата на жената е резултат от сложността да я признаваме.

2

Красотата на пола е нещо съвсем различно, сравнено с красотата на залеза, на бурното море или на притихналата гора. Тази красота е постоянен зов и предизвикателство. Тя предизвиква тревога и желание от половината да се направи цяло.

Красотата на жената е красота на половината, която предизвиква всичко мъжествено в света. Поради това всяка красива жена несъзнателно жадува ума и силата на мъжкото начало. Привидната външна увереност прикрива крехкост и уязвимост и красотата й постоянно се нуждае от външно потвърждаване.

3

Колкото е по-красива една жена, толкова повече иска до себе си да вижда мъжествен мъж.Неговата мъжественост и свобода стават основание на красотата й. Всичко това тласка красивата жена да бъде и хищник, и жертва. Нищо чудно, че човечеството дълго време е възприемало женската красота като изкушение.

4

Красотата на жената парадоксално я отделя от личността на мъжа, често пъти предизвиква невъзможност да се дружи с него.

5

В нашата култура красотата е женско качество. Мъж, който използва красотата си за самоутвърждаване, се възприема като обида спрямо мъжествеността.

6

Противоречието между красотата и мъжествеността обяснява несъзнателната враждебност на женствените мъже към красивата жена.

7

Красивата жена е незавършена, защото в собствената си красота максимално се различава от мъжа.

Заедно с това, истинно красивата жена е космически завършена. Това е завършеност на душевността.

8

Истинната красота на жената е вътрешно сияние, което може да преобрази неправилните й черти. Понякога това се изразява в бликаща жизненост, която излъчва силна светлина; понякога е студена вглъбеност на луна.

Във всички случаи обаче тази светлина привлича към себе си мъжете и мъжествените жени. Красотата на жената ги привлича като пеперуди и те политат към светлината, без да мислят за последиците.

9

Красотата на жената с опасна, тъй като предизвиква безжалостна конкуренция между мъже и мъжествени жени. В борбата си за красивата жена те се нараняват. Но по-често самата тя получава гибелни травми. Спектърът на тези травми се разпростира от смъртоносни рани, нанасяни от ревнивците, до личностни потреси, които разрушават способността да се обича.

10

"Може да не си красива, но чрез красота е възможно да изпъкнеш" - така постоянно мислят много жени.

Наистина, макар и само веднъж в живота си всяка жена изглежда красива. На една й трябва за това сумрак, на друга -ранна сутрин, а на трета - постъпка. И разбира се, необходим е Мъж, в когото тази илюзия да стане реалност. Или поне Достатъчно мъжествена жена.

Обаче илюзията винаги си остава илюзия. Тя е преходна. Извисила се до реалност в душата на влюбения, тя я напуска, като прибойна вълна, която докосва твърде навътре брега.

Самотата е божествен подарък, единствено когато води до любов.

11

Истинната красота на жената не може да е резултат от стечение на случайни обстоятелства.

12

Истинната красота на жената означава хармония от външна и личностна красота. Без такава хармония външната красота рано или късно води до лабиринт, само с вход и безизходна самота.

Личностната красота е красота от преживявания и постъпки. Тя е първична по отношение на външната, като създава образа и стила на жената, което привлича не безброй безлики и незадоволени мъже, а Единствения Мъж.

13

Хората заплащат за красотата със самота или с любов.

Цената на самотата почти винаги е разплата, цената на любовта е божествен подарък.

Но понякога и самотата е божествен подарък, обаче само когато води до любов.

14

Самотата ще е подарък и награда за красивата жена, когато тя осъзнава в нея собствения си Аз, личност, която също е достойна за красота. Тогава ще придобие достойнство, което Ще я направи достойна за любов. Не за страст, когато тялото й еразкошен предмет, собственост на стопанин и властелин, не за дружба, която прераства в корист, а именно за любов.

15

В материалния свят красотата съвпада с целесъобразността.

В света на личността красотата съвпада със свободата. В съединяването си две личности, които носят красотата като свобода, са способни да обичат. Те проникват едновременно в стихията на любовта към себе си.

Истинната красота на жената е и целесъобразна, и лежи отвъд целесъобразността. Именно такава пълнокръвна красота е способна да подари на жената любов.

Външната красота на жената, отчуждена от личностната, прави жената нещастна, отдалечава я от любовта в лабиринта на садомазохистки страсти и манипулации.

В изследването си ще говорим и за външната, и за вътрешната, личностна красота на жената. Ще говорим за красотата, която води към самота и за красотата, която може да подари любов.

ТАЙНА 1

Психологически парадокси в съдбата на красивата жена

1. ИЗВОРИ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ПАРАДОКСИ В СЪДБАТА НА КРАСИВАТА ЖЕНА

Трябва не да проклинаме, а да творим съдбата.

Назип Хамитов "Тайната на мъжкото и женското"

1

МЪЖЪТ: Съдбата на красивата жена е изпълнена с психологически парадокси. Тези парадокси се проявяват толкова по-силно, колкото по-активно тя се стреми да се изрази като личност.

Красотата на жената винаги е необикновена. Поради това предизвиква двойнствени чувства: едновременно й се покланят и се боят от нея; предизвиква едновременно възхита и завист; боготворят я и още повече искат да я стъпчат.

ЖЕНАТА: Да, двойнствените чувства водят до двойнствено отношение. Това засяга не само обкръжението на красавицата, но и самата красавица. Често пъти се случва тя да боготвори и да се бои от красотата си. Поклонение и страх - това е отношение към богиня, нещо над обичайното и отвъдно. Подобно двойнствено отношение може да задържа израстването на личността.

2

МЪЖЪТ: Да се върнем към въпроса за съдбата на красивата жена. В какво е своеобразието на тази съдба?

ЖЕНАТА: Красивата жена най-много е зависима от съдбата- щом е наречена красива, заобикалящият свят й посочва пътя, който трябва да следва.

МЪЖЪТ: Нима не можем да кажем същото и за всяка жена?

ЖЕНАТА: Безусловно, в патриархалното време, през което все още живеем, родът се опитва да контролира съдбата на всяка жена. Но над красивата жена се прилага особен контрол: нейната свобода представлява заплаха за мнозина. Родителите я разглеждат като капитал, който може да донесе добри дивиденти, съпругът я смята за "естетически" придатък, който подчертава значимостта и социалния му статус, ръководители на организации съзнателно или не я използват за примамка на клиенти...

МЪЖЪТ: Искаш да кажеш, че патриархалното общество я принуждава да възприема собствената си красота като стока? И че безкрайната себепродажба е основната възможност, която й предлага заобикалящия свят?

ЖЕНАТА: За съжаление това е пътят на много красавици, които потискат личността си и достигат до вътрешна самота. Именно затова и казах, че красивата жена най-много е зависима от съдбата.

МЪЖЪТ: Но красивата жена е и най-малко зависима от съдбата, понеже притежава възможности да промени съдбата, каквито нямат другите жени.

ЖЕНАТА: Получава се парадокс, който може да ни побърка. Ако красивата жена се остави на течението, отвътре ще я загложди мисълта: "Нали съм красива, мога да имам необичайна, завидна съдба! Защо да живея като всички?"Ако започне интензивно да променя нещо в съдбата си, то срещу нея може да застанат много хора, в това число и нейните близки.

МЪЖЪТ: Защо да бъдат против нея? Мислиш, че й завиждат? Смятат, че красотата вече е достатъчен подарък от съдбата? Уверени са, че красивата жена, която се реализира като личност, е несправедливост спрямо другите?

ЖЕНАТА: Мисля, че е вярно и първото, и второто, и третото.

ЖЕНАТА: Въпросът е в това, как да съвместяваме професионалното развитие, кариерата, духовното израстване с развитието на женствеността ...

МЪЖЪТ: Да се върнем към посочените от нас парадокси в съдбата на красивата жена - Парадокса на Очакването и Парадокса на Щастието. Възможно е тогава да успеем да отговорим на този въпрос.

 

2. ПАРАДОКСЪТ НА ОЧАКВАНЕТО

Някои от тях изобщо

бездействат, като очакват, че всичко най-хубаво ще се случи заради физическата

им прелест...

Ерик Бърн

МЪЖЪТ: Парадоксът на Очакването можем да определим така: от едни страна, от красивата жена очакват да се прояви не само външно, но и вътрешно, а от друга - не й дават да направи това.

1

ЖЕНАТА: Нейната красота се набива на очи и обещава много. От красавицата винаги очакват неочаквани прояви. Тя трябва, тя е длъжна да бъде необикновена, ярка, изразителна. Това е нейната мисия.

Всички погледи са към нея. Това са погледи на надеждата. И мъжете, и жените се надяват, че редом с нея живота им ще се измени към по-добро.

МЪЖЪТ: Ако обаче внимателно се вслушаме в гласа на тази надежда, ще разберем, че тя е изпълнена с тайно невротично напрежение. Това напрежение се поражда от това, че надеждата за личностна изява на красивата жена не се проявява чисто – кьм нея има примес на завист от жени и ревност на мъже.

Много жени биха искали да са на нейното място, а мнозина биха искали да я изтласкат от това място. Завистта на те и ревността на мъжете към красивата жена им ичинява болка. Дълбоко ги наранява фактът на естественото първенство на красивата жена.

ЖЕНАТА: Именно поради това очакванията им са толкова противоречиви. Но нима всичко е така фатално?

МЪЖЪТ: Изход има винаги. Но да разреши противоречието, което изпълва очакването на околните, може самата красива жена. Единствено от нея зависи каква част от противоречието ще победи: очакването за нейния възход или падение.

ЖЕНАТА: Не съм съгласна, че всичко е в ръцете на красивото момиче, девойка или жена. Къде остава влиянието на средата - семейството, приятелите? Едва ли ще отречеш, че тази среда може да бъде както благоприятна, така и разрушителна.

От една страна, от красивата жена очакват

да се прояви не само външно, но и

вътрешно, а от друга - не й позволяват да направи това.

МЪЖЪТ: Сигурен съм, че двойнственото отношение към красивата жена съществува във всяка среда. Това първо. Второ,  за Разлика от обикновените жени, красивата жена не е отражение на средата -- вече поради  своята вродена ключителност. Разбира се, тя може да се разграничава от тази ключителност, като прикрива красотата си. Обаче обществото отговори с презрение, най-вече несъзнателно, но поради това по-слабо, понеже тя измамва очакванията на обществото като избира дистанцията.

Нсшо повече, отделни хора могат да започнат да се отнасят .ъм нея като към жертва.

И така, моят извод е: за да преодолее Парадокса на Очакването, красивата жена трябва да израства личностно, като четава и мъжество в борбата с обстоятелствата, и женственост спрямо хората в тези обстоятелства.

ЖЕНАТА: За кой ли път се убеждаваме, че всекидневието разрушава красивата жена. Току-що говорихме за необходимостта от самостоятелно създаване на личен и СОШК1.ТСН пиедестал, върху който красавицата би се чувствала безопасно. Всичко това е правилно. Но имам една бележка. Нали Гкч да прави каквито и да било особени лични усилия, красавицата вече е на някакъв пиедестал и само от нея зависи падението или възхода й. Очевидно трябва да говорим не за а.иаванс на пиедестал, а за неговото подсилване.

МЪЖЪТ: Не I и ли се струва, че като постоянно говорим за пиедестал, е възможно да внушим мания за величие у нашите чига|елки'? На пиедестала може не само да се изкачиш, но и да |] «палнеш от него. Освен юва. на пиедестала самотата се чувства особено силно. Да опитаме друга метафора за описание на съдоага на красива! а жена. Това трябва да е нещо динамично, което предизвиква възторг, а не застинало самодоволство.

ЖЕНАТА: Възможно е отново да ме наречеш непоправима Романтичка, но за мен това се изразява с думата "полет". Животът на красивата жена трябва да бъде полет над всекидневието и сивотата на живота, както при финала на Приказката за Палечка, на която й израстват криле.

МЪЖЪТ: Романтизмът винаги с добър, ако не се превръща в болезнено фантазиране за невъзможното. Думата "полет" -ъЩо ми харесва. Сигурно няма нито един човек, който в Дълбината на душата си да не мисли така. Но може ли да се Р-ти постоянно? Мисля, че - не. Необходимо с място за почивка, За Уединение. Следователно пиедесталът е нужен. Само не бива Ча Зациклямс там. И нека това да не е пиедестал, а планинскивръх или долина. Важно е-да имаме място, където да отдъхнем, без да се страхуваме от разрушителното въздействие на Парадокса на Очакването.

ЖЕНАТА: Помислих си, че понякога, когато летиш, стремейки се нагоре, на хората би изглеждало, че самодоволно стоиш на пиедестала. Те не забелязват твоя полет.

МЪЖЪТ: Който трябва, ще забележи. Ако в творчески полет, при който криле са любовта и свободата, започнеш да мислиш, че някой не възприема този полет, ще се сринеш. И ще прекършиш крилете си. А те няма бързо да израснат отново.

Красивата жена трябва да е открита, заедно с това обаче и настроена за автономност. И си струва да се открива не за всяко общуване и отношение, а само за позитивното. Необходимо с веднага да прекъсва общуване със завистливи хора. Защото това винаги означава психо-енергиен вампиризъм към красавицата.

1

ЖЕНАТА: Скъпи читателки! Онези от вас, които имат смелостта да се нарекат красиви, трябва постоянно да си повтарят четири магически фрази, които помогнаха на мен и на много от моите пациентки:

/. Моята съдба е вътрешен полет над всекидневието, далеч от завистта.

2.  Аз съм отворена само за позитивно общуване и отношение,

3.  Аз съм свободна и защитена от какъвто и да било негативизъм.

4. Аз съм способна да творя съдбата си.

МЪЖЪТ: Искам да привлека вниманието на читателките към третата фраза. Изключително е важно да си говорите именно за защита и свобода от негативизма, а не просто за защита. Какво означава това?

Когато казвате, че сте защитени от негативизма, мислите, че цялото зло идва отвън и ви трябва само психологическа броня, за да го отрази. Това обаче е инфантилна позиция. Никаква психологическа защита от негативното не ще ви помогне, ако негативното е вътре във вашия Аз. Това се отнася и за завистта, и за обидчивостта, и за избухливостта, и за отмъстително стта ...

Когато говорите т свобода и защита от всичко негативно, вие се настройвате както за защитеност от негативното отвън, така и за вътрешна хармония, която е и най-действителната защита.

ЖЕНАТА: Всяка красива жена, в каквито и ужасни житейски обстоятелства да се намира, има възможност да полети. Реалността на този полет се преживява от красавицата като щастие. Тя обаче смътно чувства парадоксалния характер на своето щастие. Това е свързано преди всичко с противоположния пол.

3.   ПАРАДОКСЪТ НА ЩАСТИЕТО

Красотата е обещание за щастие. Томас Хобс

Да се родиш не красива, а щастлива Руска пословица

1

ЖЕНАТА: Парадоксът на Щастието е в това, че е живота "а красивата жена именно красотата обещава щастие и именно красотата я отдалечава от него. Смисълът на този Парадокс е, че като дава някакви възможности, красотата пРивлича и опасности.

Прекрасният принц "в бял Мерцедес" бързо се оказва бандит или садист; ръцете на грижливия пастрок изведнъж неочаквано ат настойчиви и властни; новата интересна приятелка се превръща в сводница...

МЪЖЪТ: Дори ако красавицата успее да избегне гранични ситуации, нея я причаква всекидневието, което е не по-малко трагично; излишното внимание на друг мъж води до агресия на съпруга или до алкохолизма му; превърнала се в украса на колектива, красавицата става обект на задирянс от мъжеподобната началничка; получила нова длъжност, красавицата изведнъж разбира, че трябва да плати със себе си.

1

ЖЕНАТА: Интересуват ме два въпроса. Първият: задължително ли красивата жена е потенциална жертва на противоположния пол? Вторият: Ако е така, какво да направим, за да не се случи това? Явно магическите формули, които дадох в предишния раздел, са недостатъчни.

МЪЖЪТ: Безусловно, не са достатъчни. С тяхна помощ красивата жена може да стане независима, но все още не и щастлива. Каквото и да казват феминистките, женското щастие предполага на първо място любов. И не просто любов, а еротична любов. Без нея всички постъпки на жената ще са инфантилни, а независимостта й - илюзорна.

живота на красивата жена именно красотата 'Оещава щастие и именно красотата я отдалечава от него.

•азаното в още по-голяма степен засяга красивата жена. [° Нея непрекъснато бушуват вълни от еротично внимание. а Дума за такова взаимодействие с противоположния пол, ' Позволява намиране на любов, а не разрив поради нещастно влюбване. Затова красивата жена трябва да възприема •е не като врагове и не като улов, дори не и като възможнипретенденти и партньори. Това не е достатъчно за красивата жена.

ЖЕНАТА: И как тя трябва да се отнася към мъжете?

МЪЖЪТ: Като към личности.

ЖЕНАТА: Знаеш ли, звучи твърде абстрактно. Веднага мога да ти кажа, че съвсем не всички мъже заслужават такова отношение. За да се отнася една жена към мъж като към личност той самият трябва да е личност. Сигурна съм, че повечето наши читателки ще кажат, че засега това с рядкост. Мъжете са инфантилни, скъперници, егоистични.

МЪЖЪТ: И безотговорни.

ЖЕНАТА: И безотговорни!

МЪЖЪТ: Също и агресивни, жестоки, инати... Не ти ли се струва, че ако продължи до безкрайност този списък в съзнанието си. жената програмира негативен изход на своя живот? Или във всеки случай - негативни ситуации, които ще й отровят живота.

В още по-голяма степен това се отнася за красивата жена, която възприема собствената си красота за някакъв капитал, който обещава да я ощастливи. Тя възприема неадекватно отношението на мъжа. Красавицата е сигурна, че заслужава много повече, заблуждава се и става обект на манипулация.

По-късно разбира това, изпълнена от негативни мисли спрямо мъжете и, болезнено съжалявайки се, тя - толкова красивата и неоценена, става хронична песимистка. А песимизмът отвътре води до разруха навън - в отношенията.

ЖЕНАТА: И така, ти мислиш, че щастието на красивата жена се разрушава от нейната самоувереност? Самоувереността не й позволява правилно да преценява хората, хората й причиняват болка, а тя губи вярата си в тях... Навярно с така.. -Мисля, че в такъв случай могат да се постараят и завистливи приятелки, които като виждат краха в отношенията на красивата жена с мъжа, несъзнателно злорадстват и я убеждават, че всички мъже са говеда.

МЪЖЪТ: Или в най-добрия случай сажребци, които "трябва

бъдат използвани по предназначение". Подобна позиция на

гтелките на красивата жена я прави нещастна, по не само

•1 и тях. Всичките са заразени от негативната нагласа

пямо мъжете. Щастието изглежда все по-недостижимо. Те

ой ч и чат на глупави ослици, които тичат след връзка сено,

закачено на прът.

ЖПНАТА: Доколкото помня, в тази басня става дума за магаре от мъжки пол... Разбира се, ти си прав, песимистично настроените жени могат да привличат песимистични финали и аа правят щастието си нсдостижимо. Не ти ли се струва обаче, че няма дим без огън и при мъжете на границата на хилядолетието нещо не е в ред?

Не ще повтарям обичайните клишета от женски разговори в кухните и в пушалните: ''Мъжете ес промениха". Ще припомня собствените ти думи. че самоувереността на красивата жена я заслепява и дава възможност на мъжете да манипулират душата п тялото на красавицата.

Питам, защо мъжете се стремят да манипулират красиви жспп? Кое ги кара да правят гова? Нали манипулацията в отношенията между мъжа и жената винаги води до взаимното страдание. Не подсказва ли това за инфантилност ни мъжа, породена от самата природа на патриархалната цивилизация, където красивата жена се възприема като награда |1а)1-еилния и успяващ сред мъжете?

3

МЪЖЪТ:  Не ти ли се струва, че самият факт на самоувереност на красивата жена, която вижда в мъжете геРИал  за  използване",   поражда  от  тяхна  страна 1Нипулацията като защитна реакция'?

Манипулацията в отношенията между мъжа и жената винаги юди до взаимното страдание.

ЖЕНАТА: Това с твърде инфантилна реакция, която тласка й двамата в улица без изход.

МЪЖЪТ: Съгласен съм, гази защитна реакция често пъти е инфантилна и не прави щастливи нито мъжете, нито жените. Възможно ли с обаче девойките и жените, които се мислят за красавици, поради това и да са толкова ценни и създадени за щастие, че да не провокират подобна инфантилност у мъжете? Мисля, че като обсъждаш въпроса за Парадокса на Щастието при красивата жена, т н противоречиш на онова, което каза в раздела за Парадокса на Очакването.

ЖЕНАТА: Какво имаш предвид?

МЪЖЪТ: Това, че несъзнателно прехвърляш отговорността за нещастието на красивата жена върху мъжа. Тази отговорност преди всичко е нейна.

В този случаи правиш психологическа грешка, която "генетично11 е заложена у всяка жена. Почти всички жени са на мнение, че красотата е достатъчното условие, за да ощастливят мъжа. На всички мъже мислят така. Появява се естествено противоречие, което приключва с краха на женското Щастие.

ЖЕНАТА: Дори ако тя е обективно външно красива?

М ЬЖЪТ: Разбира се. И обективно красивата жена не трябва да заоравя. че мъжът очаква от нея и личностните прояви на любов, грижа и разбиране. Това не с придатък към красотата, а й най-важната й част.

4

ЖЕНАТА: Но нали съществуват много мъже, които мислят, асотата на жената е достатъчно условие за тяхното щастие.

Ннма красивата жена да не може да си намери именно такън мъж?

МЪЖЪТ: Да го намери за какво? За да се скрие от живота зад широките му плещи?

ЖЕНАТА: Безусловно, самата красива жена трябва да бъде развита като личност, да стон на собствен пиедестал, да се стреми към собствен творчески полет, но все пак й е необходим именно този мъж, който е способен да боготвори красотата.

Мисля, че няма да отречеш очевидния факт: красивата жена ще бъде дълбоко нещастна с Вечното Момче, което не забелязва красотата й, защото му е необходимо мамчето, което да бяга след него с носна кърпичка. Ситуацията едва ли ще се промени, ако това Вечно Момче ще е Творчески Вечното Момче.

МЪЖЪТ: Случаят с Вечното Момче, което се нуждае от ръката с кърпичката, все още не е най-лошият. Какво се случва, ако красавицата попадне на Вечния Сводник, комуто трябва да носи пари в чорап?

Като отговор на манипулацията си красивата жена твърде често получава свръх манипулация... Дори тази манипулация да е само в търсенето на мъж, който подобаващо да оцени уникалните й природни дадености. Ти си права обаче - за щастието на красивата жена е нужен Мъж с главна буква, онзи. който е способен да вижда в нея Красива Жена.

Но ако се търси такъв Мъж, като се мислиш за негов Съвършен Подарък, отношенията постоянно ще се срутват. Или мъжете ще странят от подобна красавица, или тя самата ще страни от тях.

Успехът на филма "Булката беглец" с фаталната Джулия Робъртс в главната роля потвърждава това.

5

ЖЕНАТА: Как да търсим Мъжа с главна буква? В този филм той се появява от само себе си...

МЪЖЪТ: Той се появява, когато героинята е съзряла за

появата.

ЖЕНАТА: Но едва ли трябва да седим и зреем, като зеленчук в леха! Сигурна съм, че именно красивата жена трябва да е ^остатъчно активна в търсенето на Мъжа. Иначе по правило попада в лапите на негодника.

Архсгипът на "Красавицата и Звярът" изразява преди всичко ситуацията на пасивност при красивата жена.

МЪЖЪТ: Образът от "Красавицата и Звярът" не изразява само това. Красавицата е способна на направи звяра принц, а принца - звяр ~ това е вторият, по-дълбок смисъл на този

образ.

Мъжът с главна буква тя трябва да актуализира в собствения и мъж. И да помни, че отношението към мъжа винаги определя отношенията с мъж.

Нагласата на жената да търси Мъж, който е способен всичко да отдаде (пари, тяло и душа) заради красота, превръща Мъжа в Звяр. Ето още една страна на Парадокса на Щастието при

красивата жена.

ЖЕНАТА: Излиза, че Парадоксът на Щастието е също и Парадокс на Очакването, но вече от страна на самата красива жена, а не на обкръжението й.

Измамните очаквания разрушават щастието. Да спорим за това е неразумно. Бих искала обаче да се върна все пак към проблема за търсене на Мъж.

Току-що описахме ситуация, когато красивата жена актуализира своя мъж, като преодолява качествата на звяра и засилва чертите на прекрасния принц. Но нали за това е нужно >едом до теб да има подходящ мъж.

Разбира се, около красивата жена обикалят мнозина най-различни мъже. Не винаги обаче тя може да избере онзи, когото 10>1^ да вдъхнови и извиси. Казвам това от опита с моите Ниентки - все красиви жени.

И така, поставям проблема по малко по-друг начин: каккрасивата жена да направи първата крачка за откриване на взаимната любов? Как да намери онзи Неповторим и Единствен, който реално да актуализира като личност?

За постигане на щастието красивата жена трябва ла с свободна като личност - и финансово, и професионално, п духовно.

МЪЖЪТ: Мисля, че преди да актуализира своята личност, първата крачка с разбирането, че външната красота сама но себе си не е условие за щастие. Тя с неговата предпоставка. най-важното условие, но нищо повече.

Втората крачка е придобиване на самодостатъчност в някаква професии и псщо повече - при изграждането на собствената съдба.

Едва тогава красивата жена не ще бъде жертва в лапите ма Звяра, който никога няма да се превърне в Принц. Именно тогава от мнозината поклонници тя ще избере за себе си Единствения.

ЖЕНАТА: По такъв начин, за придобиване на щастие красивата жена трябва да е свободна като личност - ч финансово, и професионално, и духовно. Тогава тя не ще правп от мъжа инструмент за постигане на свободата и неговото превръщане в Звяр.

Само така тя ще преодолее фаталния Парадокс на Щастието. За това обаче и е необходима мъдростта на красивата жена.

 

4.   МЪДРОСТТА НА КРАСИВАТА ЖЕНА

Мъдростта на жената я правн

любими.

Назип Хамптов

"Тайната на мъжкото и женското'

1

ЖЕНАТА: Парадоксът на съдбата на красивата жена

означава, че за нейното щастие с необходима особена мъдрост.

Мъдростта на красивата жеиа преди всичко е а

разбирането на околните и намирането на компромиси при

общуването с хората.

Но и това е малко. За постигане на мъдрост на красивата жена й е необходима самодостатъчност - способност да бъде интересна панамата себе си и да не избягва самотата чра каквото и да било общуване.

МЪЖЪТ: Опитът ми при общуване с моите пациентки показва, че в съвременното общество има достатъчно красиви жени, които не различават ум и мъдрост. Нещо повече, за тях мъдростта може да изглежда нежелана, защото понижава темпа *а постигане на успех. Нали постигането на успех за много жени става идол. В резултат те неминуемо страдат от самота.

ЖЕНАТА: Не разбирам съвсем, как мъдростта може да аонижи темпа за постигане на успех? Мъдростта е равновесие а Личността, което позволява ефективното използване на ума способства стратегическия успех.

МЪЖЪТ: Да; това е така, ако разбираме успеха в широк смисъл - като актуализация на личността, достигане на инство в социалната реализация и реализация в любовта. Зажаление обаче под- успех днес все повече се разбира способността на всяка цена да се постигне най-висок социален статус. А мъдрост, която призовава да се замислим за йената на успеха, пречи на това. Поради което се стремят да я заменят с ум. Но такава подмяна води до дълбока вътрешна самота.

Мъдростта на красивата жена преди всичко е стремеж за разбиране на околните и намиране на компромиси при общуването с хората.

ЖЕНАТА: Възможно с да говориш за мъжествените жени. Да, такъв феномен съществува. Има красиви жени, които проявяват активност, занимават се с бизнес, трупат пари. Несъзнателната им цел е да надминат мъжете. Вероятно такива жени постъпват умно, но не и мъдро.

МЪЖЪТ: Заедно с това мъдростта на красивата жена не е свързана само с женствеността.

ЖЕНАТА: Нима в мъдростта на красивата жена влиза и мъжественост'.'

МЪЖЪТ: Възможно е мъдростта на красивата жена да съчетава хармонично женственост и мъжественост.

ЖЕНАТА: В последна сметка, в това е и всяка мъдрост, включително и мъжката.

МЪЖЪТ: Приятно ми е. че признаваш възможността за мъжка мъдрост. Знаеш ли, не ми допада особено пословицата: Мъжът е по-умен от жената, а жената - по-мъдра от мъжа".

Мъдростта е по-висша от пола, именно защото четива мъжкото и женското.

ВЕНАТА: Звучи добре, но за обикновените хора, вероятно 'алко заплашително. Хайде да го кажем по-разбираемо.

Мисля, всички ще се съгласят, че е възможно такова стьпно и очевидно определение: щастието е единство на и любов.

Ако предпо:южим,че успехът е висш стремеж на мъжествеността, а любовта - на женствеността, то за постигането на щастие с необходимо единство м&жду мъжественост и женственост не само в отношенията, и и вътре в личността. Мъдростта подсигурява това единство.

Мъдростта стои по-високо от пола, именно зашото обединява мъжкото и женското.

2

ЖЕНАТА: Не ми дава покой една твоя мисъл. Каза, че мъдростта стои по-високо от пола. Аз съм сигурна обаче, че съществува и мъжка, и женска мъдрост.

Женската мъдрост е движение към единство на мъжествеността и женствеността, обусловено от пълнотата на женствеността, мъжката - от пълнотата па мъжествеността.

Поради това и настоявам, че красивата жена притежава особена мъдрост. Тя съчетава самодостатъчност, стремеж да разбира хората, да открива компромиси и да осъзнава особената мисия на своята личност.

МЪЖЪТ: Съгласен съм, но с една уговорка: пълнотата на женствеността и пълнотата на мъжествеността са уникални сами по себе си.

ЖЕНАТА: Заедно с това трябва да съществуват съвсем обективни критерии за постигането на тази пълнота.

МЪЖЪТ: Поради това душевността е висш израз на женственост и духовността - на мъжественост. Но и те също са уникални и неповторими. Не е възможно да намерим шаблони за обозначаване на пълнотата на мъжествеността и на женствеността, каквито и извисени думи да използваме. Можем само да посочим векторите.

 

3

ЖЕНАТА: Да обсъдим какво пречи на красивата жена да

бъде мъдра.

МЪЖЪТ: Опитът ми с красиви жени показва, че това с

самосъжалението.

ЖЕНАТА: Как да го определим0

МЪЖЪТ: Самосъжалението първо е състояние на зациклянс на сегашното състояние на Его-то, неспособност да съзираш собствени перспективи. Второ, това с нагласа, че всички проблеми са предизвикани от външни причини.

ЖЕНАТА: Тази нагласа с погубила не една красива жена... И така, отново достигаме до това, че с необходимо да започнем от себе си. Това с твърде очевидно. Тревожи ме друг въпрос: самосъжалението ли не позволява на красивата жена да е мъдра или липсата на мъдрост поражда самосъжаление?

МЪЖЪТ: Не ти ли се струва, че това е омагьосан кръг?

ЖЕНАТА: Мисля, че самосъжалението все пак е първичното.

МЪЖЪТ: А аз мисля, че нито самосъжалението, нито липсата на мъдрост са първични. Коренът на нещастието на красивата жена е в състоянието на вътрешна салюта, което се поражда от несъгласуваността между вътрешната мъжественост и женственост.

Именно вътрешната самота поражда самосъжалението с всичките разрушителни последици.

ЖЕНАТА: Може и да си прав. Забележи обаче, че вътрешната самота е състояние, а жалостта -отношение към ебе си. Промяната на личността е възможна само чрез измснение на отношението към себе си. А самосъжалението е пьрвнчно звено на самоизменснието.

МЪЖЪТ:     Но     какво     да     противопоставим     насамосъжалението? Безжалостност? Тя може да бъде не по-малко разрушителна.

ЖЕНАТА: Любов към себе си, което означава вяра в собствените перспективи н поемане па отговорност пред собствените проблеми. Мъдростта на красивата жена преди всичко е постигане на истинска любов към себе си.

Без мъдростта на любов към себе си красивата жена може да бъде потискана или дори съкрушена от психологическите парадокси.

Благодарение единствено на любовта към себе си, в живота па красивата жена може да се появи и любов към мъж, и успех.

МЪЖЪТ: Затова тя ще трябва да осъзнае собствените си комплекси.

 

ТАЙНА 2

Комплексите

на красивата жена

 
Рекламные ссылки
НовостиВсе новости
01.02.2018

Друзья!

4 февраля 2018 года

состоится очередной семинар

доктора философских наук,

профессора

НАЗИПА ХАМИТОВА 

 "ФИЛОСОФИЯ КИНО И ПСИХОАНАЛИЗ".

Новая тема:

"ЖЕНСКАЯ КРАСОТА И ДЕСТРУКТИВНОСТЬ" 

Все вопросы по телефону

066 924 39 99 - Оксана Гончаренко 

 
10.06.2017
Уважаемые коллеги!
В Институте философии
НАН Украины состоится
методологический семинар
"ФИЛОСОФСКАЯ АНТРОПОЛОГИЯ
КАК МЕТААНТРОПОЛОГИЯ"
Тема для обсуждения:
"ВОЛЯ К ВЛАСТИ:
КОНСТРУКТИВНЫЕ И
ДЕСТРУКТИВНЫЕ ПРОЯВЛЕНИЯ" 

Руководитель семинара –

доктор философских наук, профессор

НАЗИП ХАМИТОВ

 

 

Запись
семинара

Обсудить 
на форуме

 
10.06.2017
Уважаемые коллеги!
В Институте философии
НАН Украины 9 июня 2017 года (пятница),
 в 16:00 состоится
методологический семинар
"ФИЛОСОФСКАЯ АНТРОПОЛОГИЯ
КАК МЕТААНТРОПОЛОГИЯ"
Тема для обсуждения:
"Я И ЧУЖОЙ: КСЕНОФОБИЯ
В БЫТИИ СОВРЕМЕННОГО ЧЕЛОВЕКА" 

Руководитель семинара –

доктор философских наук, профессор

НАЗИП ХАМИТОВ

 

 

Запись
семинара

Обсудить 
на форуме

 
10.06.2017
Друзья!
Кафедра философской
антропологии Факультета философского
образования и науки
НПУ им. М.Драгаманова
продолжает работу литьературной
студии: 
«ФИЛОСОФСКОЕ ИСКУССТВО:
эссе, афоризмы, проза, поэзия»,
Очередное мероприятие
состоится
 20 апреля 2017 г.,
в 15.00 (кафедра философской
антропологии НПУ Драгоманова,
ул. Тургеневская,
8/14, аудитория 14-11). 
Вход свободный.)

 

 
18.04.2017
Уважаемые коллеги!
В Институте философии
НАН Украины
ул.Трехсвятительская 4, 3 этаж, 
зал заседаний Ученого совета 
14 апреля 2017 года (пятница), 
в 16:00 состоится
методологический семинар
"ФИЛОСОФСКАЯ АНТРОПОЛОГИЯ
КАК МЕТААНТРОПОЛОГИЯ"
Тема для обсуждения:
"ВОЛЯ К ИННОВАЦИЯМ И СОПРОТИВЛЕНИЕ ТРАДИЦИЙ" 

Руководитель семинара –

доктор философских наук, профессор

НАЗИП ХАМИТОВ

 

 

Запись
семинара

Обсудить 
на форуме

 
11.03.2017
Уважаемые коллеги!
В Институте философии
НАН Украины
ул.Трехсвятительская 4, 
3 этаж, зал заседаний Ученого совета 
10 марта 2017 года (пятница),
 в 16:00
состоится методологический семинар
"ФИЛОСОФСКАЯ АНТРОПОЛОГИЯ
КАК МЕТААНТРОПОЛОГИЯ"
Тема для обсуждения:
"СТРАХ И ВЕРА В ЖИЗНИ СОВРЕМЕННОГО ЧЕЛОВЕКА" 

Руководитель семинара –

доктор философских наук, профессор

НАЗИП ХАМИТОВ

 

 

Запись
семинара

Обсудить 
на форуме

 
22.01.2017
30 декабря 2016 года (пятница),
в 18:00 на телеканале ЦК (КГР ТРК)
в программе

"ИСКУССТВО ЖИЗНИ
С НАЗИПОМ ХАМИТОВЫМ"
обсуждается тема:
«ХАРИЗМАТИЧЕСКИЙ ЛИДЕР
В КРИЗИСНОМ ОБЩЕСТВЕ:
СПАСЕНИЕ ИЛИ ОПАСНОСТЬ?»

Гость программы –

доктор философских наук,

профессор

ИРИНА СТЕПАНЕНКО

Запись
программы

Обсудить 
на форуме

 
06.01.2017
23 декабря 2016 года (пятница),
в 18:00 на телеканале ЦК (КГР ТРК)
в программе

"ИСКУССТВО ЖИЗНИ
С НАЗИПОМ ХАМИТОВЫМ"
обсуждается тема:
«БОРЬБА С ПЛАГИАТОМ
В ГУМАНИТАРНОЙ СФЕРЕ:
ИМИТАЦИЯ И РЕАЛЬНОСТЬ»

Гость программы –

доктор культорологии,

профессор

ЕВГЕНИЯ БИЛЬЧЕНКО

Запись
программы

Обсудить 
на форуме

 
17.12.2016
Уважаемые коллеги!
В Институте философии
НАН Украины
ул.Трехсвятительская 4, 
3 этаж, зал заседаний Ученого совета 
9 декабря 2016 года (пятница),
 в 15:00
состоится методологический семинар
"ФИЛОСОФСКАЯ АНТРОПОЛОГИЯ
КАК МЕТААНТРОПОЛОГИЯ"
Тема для обсуждения:
"ПРОБЛЕМА ДОСТОИНСТВА УЧЕНОГО" 

Руководитель семинара –

доктор философских наук, профессор

НАЗИП ХАМИТОВ

 

 

Запись
семинара

Обсудить 
на форуме

 
13.12.2016
9 декабря 2016 года (пятница),
в 18:00 на телеканале ЦК (КГР ТРК)
в программе

"ИСКУССТВО ЖИЗНИ
С НАЗИПОМ ХАМИТОВЫМ"
обсуждается тема:
«ПРОБЛЕМА ДОСТОИНСТВА
УЧЕНОГО В СОВРЕМЕННОЙ
УКРАИНЕ»

Гость программы –

доктор философских наук,

профессор

ОЛЬГА ГОМИЛКО

Запись
программы

Обсудить 
на форуме